/Príprava rýb a morských plodov na kontaktnom grile
Príprava rýb a morských plodov na kontaktnom grile

Príprava rýb a morských plodov na kontaktnom grile

Ryby sú nielen chutné, ale aj výživné. Disponujú bohatým zastúpením protizápalových omega-3 tukov, bielkovinami, vitamínmi, minerálmi i stopovými prvkami. Napriek tomu nie sú v slovenských jedálničkoch zastúpené dostatočne.

Príprava rýb a morských plodov na kontaktnom grile
(zdroj: komerčný článok)

Grilovanie na domácom grile môže túto skutočnosť zmeniť k lepšiemu. Obľúbené v tomto smere sú elektrické grily, ktoré disponujú pokročilými funkciami. Ak však máte k dispozícii kontaktný gril, môžete sa tešiť nielen na chutné morské delikatesy, ale aj kratší čas prípravy.

Tipy na prípravu rýb na kontaktnom grile

Pozrite sa spolu s nami na to, ako pripraviť ryby na multifunkčnom kontaktnom grile. Gril MultiGrill je všestranný a využijete ho po celý rok na prípravu raňajok, obedov i večerí. Disponuje tromi vysoko výkonnými platňami a tromi nastaviteľnými polohami grilovania a varenia. Na prípravu rýb využijete rebrovanú grilovaciu platňu, avšak pri krehkých rybách a krevetách preferujte hladkú grilovaciu platňu.

Ako postupovať pri príprave?

Vyberte si kvalitné suroviny

Kvalitný domáci gril je v tomto smere základ. Avšak nemenej dôležité sú špičkové suroviny. Ak máte vo svojom okolí rybára, zožeňte si ryby od neho. Alebo si urobte prieskum trhu a nájdite si kvalitného chovateľa alebo predajcu.

Nezabudnite na marinovanie

Ak chcete rybám dodať výraznejšiu chuť, nezabudnite na marinádu. Vyhnite sa kupovaným marinádam a vytvorte si vlastné z olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a rozličných byliniek. Rybu nechajte v marináde aspoň 30 minút.

Použite správnu grilovaciu platňu

V prípade použitia multifunkčného grilu môžete použiť rebrovanú alebo hladkú grilovaciu platňu v závislosti od pevnosti konkrétneho druhu ryby. Preferujte funkciu grilu. Avšak využiť môžete aj otvorenú funkciu rúry. Kontaktná poloha sa pri krehkých rybách neodporúča.

Nastavte si správnu teplotu

Pri grilovaní rýb je vhodné nastaviť teplotu v rozmedzí 180 – 230 stupňov Celzia. Pri takejto teplote bude koža chrumkavá a vnútro ryby rovnomerne prepečené a šťavnaté. Multifunkčný gril MultiGrill má zabudované vykurovacie telesá pre rýchlejšie nahrievanie. Okrem toho má dva nezávislé termostaty pre presné nastavenie a ovládanie teploty na každej varnej doske zvlášť.

Dodržiavajte čas grilovania

Ryby sú pripravené rýchlo, a preto je potrebné sledovať čas grilovania. V závislosti od typu a veľkosti ryby ich z každej strany grilujte 3 – 6 minút. Navyše teplotu vo vnútri ryby môžete sledovať prostredníctvom zabudovanej teplotnej sondy.

Chutný recept na rybie filety s bylinkami

Chystáte sa grilovať? Vyskúšajte jednoduchý a chutný recept na rybie filety s bylinkami. Prichystajte si 2 filety lososa alebo tuniaka, 2 polievkové lyžice olivového oleja, šťavu z jedného citróna, soľ, čierne korenie, čerstvé bylinky podľa chuti, ako napríklad bazalku či oregano.

Najskôr si pripravte marinádu z olivového oleja, citrónovej šťavy, soli, korenia a nasekaných byliniek. Filety v nej marinujte aspoň 30 minút. Filety dajte na hladkú grilovaciu platňu kontaktného grilu a pri strednej teplote grilujte približne 4 – 5 minút z každej strany dovtedy, kým nezískajú zlatohnedú farbu a atraktívnu vôňu.

Recept na grilované krevety

Na prípravu tejto pochúťky potrebujete 500 g kreviet, 4 polievkové lyžice olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 polievkovú lyžicu medu, 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky a mletú červenú papriku.

Ako na to? Najprv v miske rozmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, med, sójovú omáčku a červenú papriku. Krevety dajte do marinády aspoň na 30 minút. Rozohrejte kontaktný gril a krevety grilujte 2 – 3 minúty z každej strany.

Komerčný článok